Skip to content
Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size
Zvjezdarnica Zagreb

Naslovnica arrow Edukacija
Edukacija - rad sa mladima i potpora školske astronomije PDF Ispis E-mail


Tečajevi iz astronomije
 
    
zemlja_gibanje.jpgTijekom školske godine organiziraju se tečajevi iz astronomije za učenike osnovnih i srednjih škola, a koje mogu polaziti i građani. Osnovna svrha im je da kroz prikazivanje osnovnih znanja iz astronomije, kod polaznika pobude zanimanje za astronomiju i srodne prirodne i tehničke znanosti.

Predavanja izvode i naši istaknuti stručnjaci i znanstvenici. Predavanja su popularno-znanstvenog obilježja i popraćena su atraktivnim prikazivanjima astronomskih sadržaja. Organizacija tečajeva obuhvaća: izbor tema i predavača, izradu promidžbenih materijala i obavještavanje, pripremu i izradu didaktičkog materijala i ostalo.

Tečajevi i pozvana predavanja prema potrebi se održavaju i u osnovnim i srednjim školama grada Zagreba kao i u drugim odgovarajućim prostorima.       
 
Rad astronomskih sekcija 
    
sekcije.jpgNakon što završe tečaj, polaznici nastavljaju radom u pojedinim astronomskim sekcijama i to prema osobnom izboru (Sunce, planetologija, kometi i meteori, galaktička i izvangalaktička astronomija, zvijezde, astronomski instrumenti i opažanja i drugo). Uz bavljenje konkretnima problemima teoretske i opažačke astronomije, polaznici se uvode u znanstvene metode istraživanja i neposredno stječu stručna i tehnička znanja u radu sa suvremenom opremom i instrumentima te u korištenju suvremenih komunikacijskih sustava (npr. Internet). Mnogi se od učenika na ovaj način pripremaju za susrete i natjecanja iz astronomije, ili izrađuju svoje maturalne radove. Ovaj oblik rada dobro se uklapa u izvannastavni i izvanškolski rad s nadarenim učenicima i ujedno doprinosi profesionalnom usmjeravanju mladeži. Kako se ova djelatnost provodi kontinuirano tijekom godine i kako u njoj sudjeluje relativno veliki broj učenika, ona ima i širi društveni značaj glede ispunjenja slobodnog vremena zagrebačke mladeži.

Dodatni programi za učenike srednjih škola i studente - praktična astronomija i informatika
Dodatni programi za učenike os. škola - predavanja, motrenje Sunca i noćna opažanja
Popis astronomskih društava, sekcija i klubova (Astronomija u Hrvatskoj)


Seminari za nastavnike
 
Seminari za nastavnike nužan su preduvjet podržavanja i širenja izvannastavne aktivnosti i stručnog usavršavanja nastavnika koji vode fakultativnu i izbornu nastavu. Seminare na državnoj razini organizira Ministarstvo prosvjete i športa Republike Hrvatske i Hrvatsko astronomsko društvo. Obično se održavaju dva puta godišnje. Zvjezdarnica je tradicionalno jedan od domaćina ovim seminarima. Uz stručnu i tehničku pomoć u pripremi i organizaciji seminara, Zvjezdarnica podržava i stalnu suradnju s nastavnicima. Slične seminara potrebno je planirati i provoditi na gradskoj i županijskoj razini.

Obavijesti o seminarima:
http://astronomija.azoo.hr/
    
 
Susreti i natjecanja iz astronomije  
    
natjecanja.jpgPrema odluci Upravnog odbora Hrvatskog astronomskog društva, Zvjezdarnica je imenovana za izvršioca programa Državnog susreta i natjecanja iz astronomije za učenike osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske. Sjedište Državnog povjerenstva za susrete i natjecanja iz astronomije je na Zvjezdarnici gdje se ujedno pohranjuju svi učenički radovi i dokumentacija. Djelatnici Zvjezdarnice također sudjeluju kao članovi povjerenstva na gradskim i županijskim susretima i natjecanjima.

Od školske godine 2008/09. sjedište Državnog povjerenstva više nije na adresi Zvjezdarnice Zagreb. Sve informacije o natjecanjima možete naći na http://astronomija.azoo.hr/     
 
Ljetne škole i kampovi 
    
lj-skola.jpgZvjezdarnica kao suorganizator sudjeluje u stručnoj pripremi i provedbi ljetne škole mladih astronoma čiji je glavni organizator Ministarstvo prosvjete i športa Republike Hrvatske i Hrvatsko astronomsko društvo. Zvjezdarnica ujedno osigurava dio astronomske opreme i instrumenata te kadrova. Polaznici škole su učenici koji su pokazali najbolji uspjeh na Državnom susretu i natjecanju iz astronomije. Zvjezdarnica također podupire i provođenje drugih škola, kampova i opažačkih ekspedicija, posebice za polaznike s područja grada Zagreba.  
    
  
Prijem školskih grupa 
    
Školske grupe primaju se prema prethodnoj najavi i u sklopu uredovnog vremena. Iznimno, ako se radi o školskoj grupi iz udaljenijih područja, prijem se može obaviti i izvan uredovnog vremena. Svakoj školskoj grupi održava se jednosatno predavanje, uz razgledavanje Zvjezdarnice i promatranje neba teleskopom. 
    
 
Projekt E-škole
    
Sjedište projekta E-škole za područje astronomije je u Zvjezdarnici. Osnova projekta je elektronska komunikacija učenika i tima znanstvenika u svrhu realizacije učeničkih "mini-projekata", edukacije učenika i usmjeravanja prema znanstvenim spoznajama i metodama. Postojeća web-stranica ovog projekta koristi se i za prezentaciju školskih i drugih programa Zvjezdarnice. 

Stranice projekta E-škole:
http://eskola.zvjezdarnica.hr/    

   
Praktičan rad studenata Sveučilišta u Zagrebu
    
Prema potrebi praktičan rad studenata odvija se u prostorijama Zvjezdarnice kao i dosad uz vodstvo njihovih nastavnika te uz tehničku i stručnu pomoć djelatnika Zvjezdarnice.