Skip to content
Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size
Zvjezdarnica Zagreb

Naslovnica arrow Znanost
Znanost - stručni rad i sudjelovanje u znanstvenim projektima PDF Ispis E-mail

Patrolna opažanja Sunca      
    
Sunčeve pjegeOpažanje Sunčeve fotosfere Sunca i kromosfere obuhvaćaju izradu crteža i fotografija te obradu i arhiviranje podataka. Planira se i proširenje ove djelatnosti u suradnji s Opservatorijem Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, posebno nakon opremanja prostorije u zidinama Popovog tornja predviđene za opažanja Sunca. Znanstvena djelatnost i nadalje će se odvijati u okviru postojećih projekata koje vode djelatnici Opservatorija Hvar.  

 
Promatranja i snimanja astronomskih pojava
    
Program opažanja i bilježenja astronomskih pojava ostvaruje se u suradnji s Astronomsko-astronautičkim društvom Zagreb. Modernizacijom instrumenata i prateće opreme očekuje se poboljšanje i proširenje opažanja, poglavito na one astronomske pojave koje mogu imati i znanstveni značaj (okultacije, promjenjive zvijezde i slično). Bilježenje podataka (bilo fotografski ili digitalno) je relativno opsežan posao i ima i edukativni značaj jer npr. u kompjutorskoj obradi opažanja mogu sudjelovati učenici i studenti. 
    
 
Međunarodna suradnja 
    
Zvjezdarnica kao svojevrstan "uslužni centar" astronomima amaterima, zainteresiranim građanima, školskim grupama i studentima, pruža raznovrsne stručne informacije i astronomske podatke. Posebno je značajno podržavati i dalje razvijati međunarodnu suradnju sa sličnim ustanovama i udrugama, što je od značajne obostrane koristi. Međunarodna suradnja usmjerena je prema zemljama koje sudjeluju u sličnim znanstvenim projektima istraživanja Sunca. U izdavačkoj djelatnosti oko izdavanja višejezičnih karata uspostavljena je suradnja s Planetološkom grupom za istraživanje svemirskog materijala Sveučilišta Eötvös Loránd, Budimpešta, Mađarska.
 

Znanstveni rad na Zvjezdarnici (Prof. dr. sc. Vladimir Ruždjak)